Terje Langli om Elpex Offroad Rulleski (F.A.Q.)

Offroad trenden på rulleski (F.A.Q)

Terje jobber som Fagsjef i NQ Sport. Vi får stadig spørsmål om bruken av de nye Offroad rulleskiene, og derfor ønsker vi med dette blogginnlegget å ta for oss spørsmålene og la Terje svare på dem.

Er du en av dem som har undret deg når du har hørt om eller sett bilder av slike som Terje når de ruller på grus – har du nå mulighet for å få en rask introduksjon i hva dette betyr for deg erfaren eller uerfaren rulleskiløper.

Før vi går på de vanlige spørsmålene lurer vi på hva Offroad skiene betyr for din trening:

– Har betydd det at jeg har begynt å rulleski igjen, etter et opphold på 10-15 år. Det at de nye Offroad skiene kom – åpnet opp en ny verden for meg og min trening. Etter at jeg sluttet som profesjonell skiløper, var det ikke like interessant å trene på trafikkert motorvei, og løping i skog og mark ble foretrukket. De nye skiene gav meg da muligheten til å komme meg ut i skog og mark, med en treningsform som tar i bruk hele kroppen.

Hvordan blir treningseffekten annerledes

– Større belastning på mindre fart og mer lik belastning som på vinteren. Mer fokus på trening – mindre fokus på trafikksikkerhet. Det blir mindre belastninger på armene generelt på grus, da man ikke får det voldsomme støtet i armene som ren asfalt gåing gir.

Er det noen du kjenner som har testet Offroad, som ikke likte det og som kun vil gå med asfaltski?

–  Nei, egentlig ikke. Men nå har de fleste jeg har vært i kontakt med – fått riktig informasjon om bruken i forkant. Dette er viktig!

Kan du se noen ulemper med Offroad kjøring fremfor asfalt kjøring?

– Nei, det vet jeg ikke om. Det er heller motsatt.

Er det vanskelig å gå på grus?

– Det vil føles bra, på en god hardpakket grusvei.

Hvilke underlag kan man kjøre på?

– Hardpakket grus, asfalt, dårlig asfalt, gress og hardpakket jord. Mitt beste tips er å bli kjent med skiene på gode forhold som hardpakket grusvei – og etter hvert vil nesten alle områder være mulig å gå på. 

Hva slags tilleggsutstyr trengs? Nye sko? Nye Staver?

– Du kan bruke dine vanlige vinter- eller rulleskistaver. Lengdevalget er ofte 2-3 cm over din vanlige klassiske stav.

– Skovalget er det viktigste for å få maksimal effekt og ankelstøtte. Et par god kombisko er det beste alternativet. Eventuelt kan et godt brukt par skate sko som har myknet litt – også fungere utmerket.   

Er vekta på skiene et problem

– Ikke noe spesielt. Det er en vanesak som man etter noen turer glemmer helt. Vekten er høyere enn på vanlige rulleski, da det er nødvendig for å takle den røffe bruken til skiene får.

Skate eller klassisk?

– Skiene er i utgangspunktet en klassisk ski med sperre på bakhjulene, men det fungerer også bra til skøyting – da den er veldig retning stabil når du skøyter.